Slovenskú bryndzu charakterizovala kedysi geletka

21.03.2015 Zvolen

Zvolen 21. marca (TASR) - Originálnym výrobkom, do ktorého sa v 20. storočí plnila jedinečná slovenská bryndza, boli malé drevené súdky, nazývané geletky. S etiketou pastiera v kroji boli najmä v 60. a 70. rokoch uplynulého storočia ľahko rozpoznateľné a vo viackilogramových baleniach sa dostávali nielen na domáci, ale aj zahraničný trh.

Ako píše niekdajší riaditeľ Stredoslovenských mliekarní (SSM) vo Zvolene Ján Selecký v publikácii mapujúcej výrobu syra a bryndze na strednom Slovensku, geletky, ktoré sa začali vyrábať niekedy v druhej polovici 19. storočia, boli dômyselne zhotovené tak, aby ich tvar čo najlepšie vyhovoval pri vyberaní a vyklápaní bryndze. Vnútri boli navyše vyložené tenkou bukovou dyhou, nazývanou dračka. Tá mala veľký význam pre udržiavanie trvanlivosti bryndze.

Pod označením Liptovská bryndza sa v geletkách vyrábala v prevádzke SSM vo Zvolenskej Slatine. Vo zvolenskej mliekarni sa naopak v tom čase vyrábal trojuholníkový syr Jánošík, ktorý tvoril značnú časť syrárskej výroby závodu a nechýbal snáď ani v jednej slovenskej domácnosti. V okrúhlej škatuľke s etiketou Juraja Jánošíka bolo takýchto syrov šesť. Motívy pastierov, bačov, salašov a oviec boli vtedy u nás takmer výhradnou témou obalov výrobkov z mlieka.
 

Vyberte región